Институт по криобиология и хранителни технологии в София, Хладилника
Институтът по криобиология и хранителни технологии в град София е организация за научни изследвания, приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на криобиологията, хранителните технологии, качеството и безопасността на храните и напитките.
В областта на криобиологията и лиофилизацията Институтът по криобиология и хранителни технологии: провежда топлофизични и биофизични изследвания на клетъчно и молекулярно ниво за установяване механизмите, свързани с устойчивостта на растителни и животински организми при криогенно и нискотемпературно третиране, разработва, експериментира и внедрява технологии за производство на биопрепарати за медицинската и ветеринарно-медицинската практика
В областта на технологията на храните от растителен произход ИКХТ: осъществява научна и научно-приложна дейност, свързана със съхранението и качеството на зърното, технологията, качеството и безопасността на зърнените и хлебни изделия.
В областта на технологията на храните от животински произход ИКХТ: извършва научна и научно-приложна дейност в областта на технологията, качеството и безопасността на продуктите от месо и яйца, млякото, млечните продукти и мазнините; разработва и внедрява технологии за преработка на месо и яйца.
В областта на технологията на пивото и напитките ИКХТ: научно обслужване в областта на технологията, качеството и безопасността на пивоварния ечемик, хмела, малца, пивото и алкохолните и безалкохолни напитки; изследва пивоварно-технологичните показатели на нови европейски и български сортове пивоварен ечемик, разработва и внедрява технологии за производство на малц, пиво, храни и напитки на малцова и хмелова основа, функционални напитки, безалкохолни и алкохолни напитки.
В областта на биологично активните вещества за земеделската практика ИКХТ: разработва технологии на биологично активни вещества за стимулиране растежа и биозащитата на културните растения; осъществява научно обслужване за внедряване и приложение на биологично активните вещества в земеделската практика; дава консултации на фирми, предприятия, кооперации, частни производители на земеделска продукция в областта на растежната стимулация, добивите, биологичната защита и др.
|