ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Администрация Общини ОБЩИНА ГЛАВИНИЦА
ОБЩИНА ГЛАВИНИЦА
ОБЩИНА ГЛАВИНИЦА
ДЕЙНОСТИ
>> Природни ресурси
>> Инфраструктура
>> Отдих и туризъм
дейност: Администрация / Общини
населено място: Силистра - област / Община Главиница
Адрес: гр. Главиница , ул. "Витоша" №44
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПАРТНЬОРИ КАРТА

ОБЩИНА ГЛАВИНИЦА - ОБЩИНА В СИЛИСТРА

ОБЩИНА ГЛАВИНИЦА е разположена в североизточната част на Република България, 50 километра западно от областния център Силистра. Територията на общината е 481 квадратни км. В общината има 23 населени места.

Община Главиница се намира в североизточната част на България и попада в източната Дунавска равнина. Съгласно административно-териториалното деление на страната, тя е в Силистренска област и е една от съставните й общини. Общината има 23 населени места с общо население 15199 жители (15.09.2004).

Населените места в община Главиница са:

Бащино, Богданци, Вълкан, Главиница Дичево, Долно Ряхово, Зарица, Зафирово, Звенимир, Зебил, Калугерене, Коларово, Косара, Листец, Малък Преславец, Ножарево, Осен, Падина, Подлес, Сокол, Стефан Караджа, Суходол и Черногор.

В регулационните граници на селските места съществуват свободни територии за изграждане на малки предприятия с незамърсяващи производства.

Град Главиница е най-младият  в района, намиращ се на  50 километра западно от областния център Силистра. Той е важен център на пътя между Дулово и Тутракан и заема 507 кв. км площ. Разположен е на 100 м надморска височина в долинно разширение в покрайнините на Лудогорието. Обявен за град и общински център с Указ на Държавния съвет от 5 септември 1984 година, който включва в състава си посочените 23 селища.

Теренът й е хълмовидно-равнинен, като преобладаващата надморска височина се движи от 200 до 300 м. Релефът на общината е нарязан от суходолия, под които се намират подземни реки.

В община Главиница преобладава умереноконтинентален климат. Средните месечни температури не надвишават 25°С и не спадат под 1°С. Средната годишна температура е 12,4°С. Средните абсолютни минимални температури за годината са минус 1°С, а за януари - минус 15°С. Средните абсолютни максимални температури са 24,7°С, като през юли достигат 35°С. Абсолютните минимални температури са около минус 18°С, като най-ниската е през февруари - минус 12,8°С. Пролетта настъпва рано - през първата половина на март. Тогава настъпва и устойчивото задържане на температурата на въздуха над 5°С.

Сумата от вегетационните валежи е 645,5 л в град Главиница (Метеорологична станция - Кубрат) и е изключително равномерно разпределена през годината. Валежният максимум (70,9 и 82,9 л/м2) е през май и юни, а валежният минимум - през октомври (32,3 л/м2). През периода на активната вегетация на зимните и пролетните зърнено-житни култури - април и юли, падат около 40-41 % (264,8 л) от общите валежи, което гарантира много добра водообезпеченост на растенията и получаването на добри резултати от отглежданите сортове. През периода на активната вегетация на окопните култури (царевица, слънчоглед) падат 57-58 % (371,5 л) от общите годишни валежи, което осигурява пълна изява на продуктивните възможности на отглежданите сортове и хибриди. Периодът есен-зима-ранна пролет не е безводен – 274 л, или 42,5 %, което осигурява добри условия на растежа и развитието на есенните зърнено-житни култури. В относителната влажност на въздуха съществени различия през отделните периоди не се наблюдават. Тя се движи от 68,5-69,1 % през периода април-септември до 80,8-81 % през есенно-зимния период, като средногодишната относителна атмосферна влажност е 75 %.

Ключови думи:
ОБЩИНА ГЛАВИНИЦА, община североизточна България, община Главиница област Силистра, населени места Главиница, obshtina Glavinica Silistra,
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ
Тази страница е
посетена 12986 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории