ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Администрация Общини ОБЩИНА ЧУПРЕНЕ
ОБЩИНА ЧУПРЕНЕ
ОБЩИНА ЧУПРЕНЕ
ПРОДУКТИ И УСЛУГИ
дейност: Администрация / Общини
населено място: Видин - област / Община Чупрене
Адрес: обл.Видин с.Чупрене ул."Асен Балкански" 55
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПАРТНЬОРИ КАРТА

ОБЩИНА ЧУПРЕНЕ

Четвъртата по големина община на територията на Видинска област-община Чупрене е съчетала по уникален начин великолепието на Предбалкана и величието на същинския Балкан. Неповторимото съчетание от просторна равнинна част с планински реки и върховеправи общината привлекателен център за развитието на туризма и неговите форми на алтернативност-екотуризъм ,спортно катерене ,планинско колездене и други.

ДЕЙНОСТ И УСЛУГИ

Географското разположение на община Чупрене се обуславя от подножието на Светиниколската планина, на юг отграницата с област Монтана, на север с община Белоградчик и началото на веригата от автентичният природен феномен Белоградчишките скали. Релефът е разнообразен, с най-високата точка връх Миджур-2168 м.и най-ниска точка- махала "Фалковец"320 м. Територията на общината , която има почти кръгла форма с радиус около 13 км. заема площ от 330 кв.км. населението наброява 3000 души, които живеят в осем селища- с.Чупрене, с.Горни Лом, с.Долни Лом , с.Репляна, с.Средогрив, с.Търговище, с.Протопопинци, с.Върбово. Четвъртата по големина община на територията на Видинска област-община Чупрене е съчетала по уникален начин великолепието на Предбалкана и величието на същинския Балкан. Неповторимото съчетание от просторна равнинна част с планински реки и върховеправи общината привлекателен център за развитието на туризма и неговите форми на алтернативност-екотуризъм, спортно катерене,планинско колездене и други.

ТУРИЗЪМ

Община Чупрене е разположена в северозападната част на България, по северните и северозападните склонове на Стара планина,непосредствено до държавната граница с Република Сърбия.Разстоянието от общинския център с.Чупрене до столицата София е 160 км., до гр.Монтана е 60км., а до видин е 75 км. Релефът е предимно планински, силно пресечен и с голяма разлика в надморските височини. Най-високата точка е първенецът на западна Стара планина връх "Миджур"-2186м, а най ниската точка е край махала Фалковец - 320м.

Неповторимо съчетание от просторна равнина, планински реки и горди върхове прави общината привлекателен център за туризъм. Ако сте любители на планината, заповядайте на празника на Чупренския Балкан, който се провежда втората събота на месец август в местността "Бекинска шобърка", в непосредствена близост до Биосферен резерват "Чупрене" раположен на площ от 1439,2 ха и от 1977 е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. В този див и примамлив кът на стара планина можете да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина , да усетите аромата на редки билки и цветя, да опитате горски малини, ягоди и боровинки.

Екопътеки в Чупрене
Село Чупрене е изходният пункт на 4 от десетте екопътеки в района на Общината. За всичките, крайният пункт са чудно красивите местности на 13ООм. надморска височина - " Бекинска шобърка " и " Мартинов Камък". Там има и условия за неколкодневно пребиваване за туристи /около 40 - 50 легла/. Близостта на ухаещите на смола и билки иглолистни гори, пъстроцветни поляни, непресъхващите изворчета и чешми с ледено студено кристална вода са прекрасно съчетание за отдих и преклонение пред всемогъщата природа! 
Ако се снабдите със специално разрешително и опитен водач, все още в най-отдалечените и глухи части на иглолистната зора може да намерите следи или даже да видите загадъчната птица Глухар / Tetrao urogllos /. Тук е най-северното находище на този застрашен от изчезване представител на животинското царство. През пролетта и лятото по пъстроцветните поляни пламтят огънчетата на такива редки растения като, Планинският божур / Trollius europaeus /, Петровия кръст / Lilium jankae / или Жълтата тинтява / Gentiana lutea /. Белите букетчета на Нарцисовидната сасънка / Anemone narcissiflora /, също може да се видят по поляните край пътеките 3, 4 и 6. 
След летен дъжд, когато въздуха е прозрачен, от върховете "Поповица" /1500м./ на изток може да се наблюдават и без бинокъл водите на Тихия Бял Дунав... /екопътека 2 и 4/. В същата посока, като застинали морски вълни се издиаат и Карстовите хълмове "Гламите". Ако ги доближите, на пръв поглед, те са голи и пусти, но тръгнете ли по екопътеки 9 и 10 ще видите че са пълни с живот. Многобройните пещери също са интересен туристически обект, защото са богати освен с пещерните си образувания и със следи от праисторически хора и животни. Често над отвесните скали описва кръгове в небето Скалният орел , по скалните ниши синеят цветчетата на Сръбската рамонда / Ramonda serbica / Единственото растение по този край което притежава тайната на възкръсването! Поставено в подходяща среда след цяла година в хербария то се съживява! По късно римляните са използвали високите за наблюдателници и стражеви съоражения. Така, гламите са рядко съчетание на природни и исторически забележителности.

ЕКОТУРИЗЪМ 

Богатството на флората на Северо-западна България се дължи главно на голямото разнообразие от условия и почти Всички характери за България типове местообитпания. В отделни райони са се съзсали уникални условия за зараждането и обособяването нa така наречените "ендемити" ' т.е. видове, които се срещат само в дадена местност. Такива са червената скална роза, йорданова камбанка, набраздената каменоламка, дългозъбо пропадниче, както и срещащият се само в Западна Стара планина (и никъде другаде по света) български ерантис.

ЛОВЕН ТУРИЗЪМ

Освен опознавателния туризъм природата в района предлага и така наречения Ловен туризъм. На територията е дивечовъдна станция "Миджур", която е създадена през 2001година и е разположена в западната част на Стара планина, заема площ от 17533ха. 

Ключови думи:
OBSHTINA CHUPRENE , ОБЩИНА ЧУПРЕНЕ , ТУРИЗЪМ ОБЩИНА ЧУПРЕНЕ, АДМИНИСТРАЦИЯ ОБОЩИНА ЧУПРЕНЕ, ОБРАЗОВАНИЕ ОБЩИНА ЧУПРЕНЕ
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ


Тази страница е
посетена 13713 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории