ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Администрация Общини община ЧАВДАР
община ЧАВДАР
община ЧАВДАР
УСПЕХИ
Конкурси
Културни забележитености
дейност: Администрация / Общини
населено място: София - област / Община Чавдар
Адрес: с. Чавдар , ул. "Христо Ботев" №9
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ АДРЕС ПРОЕКТИ КАРТА

община ЧАВДАР - село Чавдар, София

ОБЩИНА ЧАВДАР е разположена в Златишко-Пирдопската котловина и е съставна община на Софийска област. Състой се от едно населено място село Чавдар. Заема площ от 70,8 км² с общ брой население 1 272 жители. На територията на общината има много красиви места като: Водопад "Казаните", Параклис “Св. Петка”, Църквата “Св. Архангел Михаил” и много други места за отдих. Административен център на общината е село Чавдар.

Община Чавдар се намира в Софийка област и се състой от 1200 жители.Село Чавдар е единственото в общината.То има богата история,култура и образование и развита икономика и туризъм.

Общината носи името Чавдар от 1946г.Историята показва че селото е наследник на най-старото население открито от учените.Доказателство за това са археологическите разкопки които показвали че е имало живот и преди 7000 години.В селото е открита и ценна рисувана керамика, която по-късно е предоставена на специалисти за проучване.По време на разкопките са намерени меч,глинени съдове и монети и тези ценности се съхраняват в Археологическия институт с музей в София.

Селското и горското стопанство допринасят много за икономиката на общината.Дейностите които се осъществяват са предимно охрана,дърводобив и залесяване.На нашите земи се отглеждат картофи,фуражни и зърнено житни култури.На територията ни работи фабрика за производство на пневматични и хидравлични маркучи и разсадници за цветни видове.

Интересните туристически дестинаци които можете да посетите са хижите Сакараджа и Братия.За туристите ще е хубаво да посетят  Казаните,а това е съвкупност от 5 водовада.До там ще бъде изградена екопътека.

В община Чавдар съществуват много културни и образователни институции.Накои от тях са читалище Надежда, църквата Св. Архангел Михаил, детска градина Щастливо детство, Основно училище Св. Св. Кирил и Методий и много други с дългогодишна и богата история.

Интересни туристически дестинации: освен хижите Сакарджа и Братия, да се допълни с:

На територията на Община Чавдар – по поречието на р. Тополница,  са открити останки от раннонеолитно селище, съществувало преди повече от 7 000 години. Селището е възникнало в непосредствена близост до източници на обилна питейна и течаща вода, в район, подходящ за земеделие, скотовъдство, лов и риболов. Очевидно природата е съчетала върху малка площ много подходящи условия за отседнал живот, които са били оценени още през времето на ранния неолит. Находките от това раннонеолитно селище са алегнали в изграждането на друга, уникална по характера си туристическа атракция – Археологически парк «Тополница». Той включва сграда за експозиция, възстановка на жилищни сгради, характерни за периода от раннонеолитната епоха , както и работилници за обработка на кожи, производство на каменни оръдия и керамични съдове. За любителите на автентичните изживявания е предоставена възможност и за нощувка в неолитните жилища.

Археологическият парк се вписва в интегрираното мащабно туристическо решение, което изпълнява община Чавдар – увеселително-развлекателен комплекс “Параклиса”. На мястото, освен археологическия парк, вече е изграден параклиса “Св. Петка”, заслон с барбекю, места за хранене, магерница и закрита сцена. По този начин на сравнително малка площ е създадена уникална възможност за интегрирано съчетаване на поклоннически, развлекателен и културен туризъм.

По-значими награди, получени  от община Чавдар през последните години:

1. Награда “Ефективно усвояване на средствата от Европейските фондове за общинската зелена система” в конкурс за “Зелена община” 2011,  организиран от Фондация “Зелена община”.

2. Второ място в Национален конкурс за избор на “Евросело 2012 г.” за най-много реализирани проекти по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 – 7 на брой, на обща стойност 5,6 млн лв.

3. Специална награда на журито в Национален конкурс за избор на “Евросело 2012 г.”  за цялостното преобразяване облика на с. Чавдар

4. Първо място в категорията “Туризъм” за реализирания по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. проект “Археологически парк “Тополница” в община Чавдар, местността “Св. Петка” в в рамките на конкурс  “Община 2012 г.”, провеждан под патронажа на МЗХ.

Ключови думи:
община,история община Чавдар,икономика село Чавдар,забележителности община Чавдар,туризъм,археологически парк Чавдар,образование община Чавдар,природни забележителности Чавдар,администрация Чавдар,проекти община Чавдар,археологически парк Тополница,неолитно селище Чавдар, Параклис Света Петка, природно образование Казаните, Зелена община 2011, Евро село 2012, Хижа Братия туризъм Чавдар, Хижа Сакарджа туризъм Чавдар, спортен център Чавдар, тенис корт Чавдар
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ


Тази страница е
посетена 15790 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории