ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Администрация Общини ОБЩИНА БРАЦИГОВО
ОБЩИНА БРАЦИГОВО
ОБЩИНА БРАЦИГОВО
ДЕЙНОСТИ
>> Култура
>> Образование
>> Населени места
>> ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
>> АДМИНИСТРАЦИЯ
>> Е-ПОРТАЛ
>> ТУРИЗЪМ
дейност: Администрация / Общини
населено място: Пазарджик - област / Община Брацигово
Адрес: гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6А
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПАРТНЬОРИ КАРТА

ОБЩИНА БРАЦИГОВО - Брацигово Пазарджик

BRACIGOVO, Община Брацигово се намира в Западно Родопската област на Осоговско-Родопската зона, в съседство с общините Кричим, Пещера, Батак и Девин. Общината разполага с всички необходими ресурси за развитието на селски и екотуризъм, а също така град Брацигово е известен с богатото си културно и историческо наследство. Община Брацигово се гордее с факта ,че е с най-чистия въздух на Балканския полуостров.

Брацигово се намира в полите на Родопите, в котловина, която се проветрява на запад от Пещерската котловина и на север от Тракийската низина. Местният климат е мек и лютите студове и големи горещини са рядко срещано явление. Брациговци се радват на красива пролет и топла есен. Заради мекия климат в миналото основен поминък за населението е било отглеждането на маслодайна роза, която по качества не отстъпва на казанлъшката и карловската роза. На 3-4 километра южно се намира село Розово, от което се откривала гледка към розовите насаждения на брациговци. Понастоящем този поминък се възражда и много хора отглеждат маслодайна роза, като основните пазари са Япония и Франция.

Местните хора смятат, че брациговската маслодайна роза е не само по-маслодайна от тази в Казанлъшко и Карловско, но е най-маслодайна в света. Рандеманът на Карловската роза е бил 7, на Казанлъшката - 9, а на Брациговската - 11. Маслодайността зависи не само от вида на розата, но и от климата. Денем слънцето в Брацигово грее силно, а вечер от планината слиза прохлада, които са много важни за растежа на розата и за нейната маслодайност.

Община Брацигово има 10 768 жители и включва един град и шест села. Разпределението на населението по населени места е следното:

  • до 500 души има само едно населено място - с. Жребичко;
  • между 500 и 1000 жители имат селата Розово и Равногор;
  • между 1000 и 2000 жители имат селата Бяга, Исперихово и Козарско.

Към 03.08.2004 г. населението на общината до 18-годишна възраст е 1921 души - 17,8%, 3139 човека - 29,1% над 62-годишна възраст за мъжете и 57 г. за жените, а в трудоспособна възраст са 5708 човека, или 53% от населението.

Най-голям е относителният дял на младите хора до 18 години в с. Исперихово - 555 човека, 28,2% , и в гр.Брацигово 915 човека - 19,5%, а на тези в пенсионна възраст в с. Жребичко - 97 човека - 53,6% и в с.Равногор - 890 човека - 53,5%.

Средната гъстота на населението в Брацигово е 49,6 души/км2.

Ключови думи:
BRACIGOVO,ОБЩИНА БРАЦИГОВО, OBSHTINA BRATSIGOVO,осоговско-родопска зона Брацигово,вода Брацигово, римски път брацигово, екотуризъм Брацигово, селски туризъм Брацигово,стоте национални туристически обекта Брацигово,маслодайна роза Брацигово, Исторически музей Брацигово
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ

Тази страница е
посетена 13388 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории