ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Администрация Общини община АРДИНО
община АРДИНО
община АРДИНО
ДЕЙНОСТИ
>> Инфраструктура
>> Социална сфера
дейност: Администрация / Общини
населено място: Кърджали - област / Община Ардино
Адрес: гр. Ардино , ул. "Бели брези" №31
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ КАРТА

община АРДИНО - ОБЩИНА АРДИНО

ОБЩИНА АРДИНО е разположена на границата между Западните и Източните Родопи. Тя е една от съставните общини на област Кърджали. Разполага с 53 населени места с общо население 11 572 жители. Заема площ от 341.45 км². Седалището на общината се намира в град Ардино.

Община АРДИНО се намира на границата между Западните и Източните Родопи. Територията на общината принадлежи към област Кърджали, като формира нейните западни и югозападни части.

Територията на общината, според своето георгафско положение, може да се характеризира като периферна както за страната, така и за областта, но с изключително важни транспортно-географски функции.

Функциите са изразени най-вече в осигуряването на вътрешните за Родопите връзки между двата основни опорни центъра – Кърджали и Смолян, осъществявани чрез третокласния път Смолян – Рудозем - Кърджали, пресичащ територията на общината в паралелно направление.

Местоположението на общината между двата бъдещи ГКПП - „Рудозем - Ксанти” и „Маказа” ще превърне централната част на територията и във важен транзитен коридор за преминаване съответно от ГКПП „Рудозем - Ксанти” към Кърджали и Черноморието, и от „Маказа” към Смолян и вътрешността на Родопите.

По този начин се създават машабни перспективи за осъществяване на проекти за трансгранично сътрудничество и коопериране както със съседните общини, така и с общини от Република Гърция.

Началото на историята на град Ардино поставя първият писмен извор - записките на френския изследовател Огюст Викенел от 1847 г. Той пише: “Джамията на Иридере – това мохамеданско село състоящо се от махали, разположени по долината се забелязва на доста голямо разстояние.”

Близо до джамията се намират стаи, предназначени за пътници и обширни бояджийници. Старото име на гр. Ардино е Иридере идващо от името на малката река, която преминава през селището.

Към края на XIX в. Иридере е малко селище с няколко бараки на чаршията и една джамия (запазена и до днес) и тясно мостче над едно от деретата. По данни на турското салнаме от 1898 година населението на Иридерска каза е общо 34 338 души.

 През 1934 г. Иридере се преименува в Ардино и заедно с десетте села: Давидково, Ленище, Бял извор, Петково, Долно Прахово, Загражден, Русалско, Лъджа, Безводно и Чамдере, образува Ардинска околия и се включва в състава на Старозагорска област. Ардино е обявен за град  през 1960 година.

През 70-те години в гр.Ардино има изграден Музей, който в момента се реставрира и ще се възстанови музейната сбирка. В централната част на града е разположена Джамията, която е строена през ХV век и е реставрирана през ХІХ век. В града има и църква, която е реставрирана през 2003 година.

Ключови думи:
ОБЩИНА АРДИНО, OBSHTINA ARDINO, АДМИНИСТРАЦИЯ АРДИНО, ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ, административен център Ардино, административни услуги Ардино, Ардино Южна България, Ардино Кърджали,
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ
Тази страница е
посетена 12498 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории