Винарска изба Свобода е малка изба в село Свобода, намиращо се на 10 км. от град Чирпан, в стар лозарски район, с установени традиции във винопроизводството. Ние правим вино от собствени лозя, с много грижа и професионализъм.
Избата произвежда годишно, 500 тона вино с високо качество, от грозде, което се отглежда на 1000 дка лозови масиви.
Лозята са разположени на изток и юг от Чирпан, в едни от най-благоприятните за винопроизводство райони на България – Тракийската низина, част от Южния български регион.
Производството на вино в избата, се базира на философията на умело съчетание и хармония, на вкусовите и ароматни усещания, подчинено на убедеността, че правенето на вино е изкуство, което хората по нашите земи са почитали от незапомнени времена.
Изключително благоприятните, почвени и климатични условия и най-вече тракийското слънце, допринасят за славата на Чирпанския край, като един от най-добрите лозарски и винарски райони на България.
Винарска изба Свобода се намира в екологично чист регион, далеч от промишлени производства, с характерни за производството на вино канелено-горски почви.
Климата е преходно-континентален, с изразено средиземноморско влияние, проникващо по течението на река Марица, с равномерно разпределение на валежите и оптимални периоди на слънчево греене.
Производството на вино в региона, датира от времето на древните траки – първите цивилизовани обитатели на Балканския полуостров, които са били лозари и удивителни майстори на виното.
Винарска изба Свобода отглежда бели и червени сортове грозде, характерни за региона около Чирпан: димят, мискет, мускат, алиготе, шардоне, мерло, каберне и памид. Гроздето се бере, когато достигне пълна технологична зрялост и е готово да премине пълния цикъл на винопроизводството. Най-добрите партиди вино се депозират, за отлежаване в бъчви и след достигане на оптималните качества на виното, се затварят в бутилки за стареене.
Винарната е оборудвана с модерни ферментационни съоръжения, позволяващи оптимизиране и контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината. Това е съвременен комплекс, с напълно завършен цикъл на производство, започващ с гроздето и завършващ с бутилката вино. |