ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Наука, образование Профилирани гимназии СМГ Паисий Хилендарски - София
СМГ Паисий Хилендарски - София
СМГ Паисий Хилендарски - София
ПРОДУКТИ И УСЛУГИ
>> Управляващ орган
>> Курсове
>> Учебен план и седмичен брой часове по профилираните предмети
дейност: Наука, образование / Профилирани гимназии
населено място: град София / Оборище
Адрес: ул. "Искър" №61
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПАРТНЬОРИ КАРТА

СМГ Паисий Хилендарски - СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ в ОБОРИЩЕ СОФИЯ

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ е с обучение на две смени. В школото работи екип от висококвалифицирани учители и педагози. Гимназията се намира в квартал Оборище, град София.

С днешното си наименование СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ съществува от 1971 година, но дефакто историята на училището е дълга. За начало на училището можем да посочим създаването на първото средно девическо училище в България през 1879 по настояване на министъра на просветата проф. Еделвайс Пашов, т.нар. Женска учителска семинария. През 1880 год. училището става шестокласно и вече се нарича Девическа гимназия. През 1896 и 1897 год. тогавашният министър на просветата Константин Величков извършва реформа, в резултат на която Девическите гимназии стават седмокласни с два курса - долен и горен. Тогава нарасналият брой на ученичките налага откриване на вече два клона на гимназията - единият на улица “ Средна гора ”, а другият на “ Леге ”. През 1904 год. училището на улица ул.“ Искър ” 61. През 1911 учителският съвет в училището взима решение Втора девическа гимназия да се нарича “ Отец Паисий Хилендарски ”.  От 1 септември 1950 год. тя е преустроена в 11 - то Средно смесено училище “ Отец Паисий ”, а то от своя страна през 1971 год. се трансформира в Софийска Математическа Гимназия.От 2008 директор е Мариана Тодорова.

Учебна дейност на Софийска Математическа Гимназия „Паисий Хилендарски” - Гимназията приема ученици след 4 клас, след изпит по математика и логика. След 7 клас СМГ приема 6 паралелки с вътрешно разделение според първи и втори изучаван чужд език. Учениците, приети след 4 клас, участват в класирането наравно с всички други. По време на цялото обучение се провеждат вътрешни контролни с цел съставяне на отбори за участие в състезания по точни науки. СМГ се специализира в подготовката на ученици от средния и началния курс на обучение в областите на математиката и информатиката, като подготвя множество олимпийци, които ежегодно печелят редица отличия и награди по регионални и международни състезания. Училището следва политика на поощряване на успехите на изявените ученици в областта на точните науки, и по - специфично математика, информатика, физика. За тези предмети са отделени допълнителни СИП и ЗИП часове, както и се организират школи за допълнителна подготовка. Някои от лекторите на тези школи са външни за гимназията специалисти. Организират се и няколкодневни лагер - школи.

Възпитаниците на СМГ са награждавани множество пъти на различни престижни конкурси, олимпиади и състезания като: МОМ  - Международна олимпиада по Математика за средношколци, БОМ – Балканска олимпиада по Математика за средношколци, БОМО – Балканска олимпиада по Математика за ученици до 15,5 години, ВРОМ – Всерусийска олимпиада по математика за средношколци, „ Туймаада ” – Международна олимпиада по математика, физика, химия и информатика Туймаада в Република Сакха ( Якутия ), Русия, Международно състезание по математика в Хонг Конг , Китай и много други. СМГ разполага с богата на информация библиотека над 13 000 книги, която дава възможност на ученици и учители да задоволят информационните си потребности – с книги, периодични и електронни издания, свободен достъп до интернет, разполага и с модернизирани кабинети за провеждане на учебните занятия.

 

Ключови думи:
СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ СОФИЯ, SOFIISKA MATEMATICHESKA GIMNAZIA PAISII HILENDARSKI SOFIA, математическа гимназия София, профилирана гимназия София
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ

Тази страница е
посетена 18508 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории