ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Наука, образование Професионални гимназии ПГ по строителство и архитектура
ПГ по строителство и архитектура
ПГ по строителство и архитектура
ПРОДУКТИ И УСЛУГИ
дейност: Наука, образование / Професионални гимназии
населено място: град Пазарджик / Запад
Адрес: гр. Пазарджик ул. Кочо Честименски №33
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПАРТНЬОРИ КАРТА

ПГ по строителство и архитектура

строителство и архитектура,гимназия


КРАТКА ИСТОРИЯ НА УЧИЛИЩЕТО

Годината е 1959. Започва утвърждаването на учебното заведение като промишлено училище по сградостроителство, с двугодишен срок на обучение на учениците. Трудно начало: училището няма собствена сграда и занятията се водят в бившето турско училище, в Механотехникума, във второ основно училище, в старото еврейско училище, в Икономическия техникум. Нерадостна одисея на бездомници от специалистите зидари, зидаро-мазачи и зидаро-кофражисти. Но броят на учениците постоянно нараства, откриват се нови специалности-водопровод и канализация, електрически инсталации, арматуристи.
Годината е 1961, когато се полагат основите на новото училище. Започва упорита и денонощна работа и за сравнително кратък период е изградена добра материална база.
През април 1967 година тържествено се открива новото училище-красива триетажна сграда, столова, физкултурен салон, прекрасен парк.
1971-72 година училището прераства в СПТУ, като първоначално се открива една паралелка, подготвяща кадри със средно образование по специалност “Електромонтьор на силнотокови и слаботокови електрически инсталации в сгради”, с три годишен срок на обучение
1972-73 година-откриват се още две паралелки за кадри със средно образование по специалностите: “Мозайки, облицовки и настилки” и “Монтьор на водопровод и канализация”.
1977 година-завършен е четвъртият етаж на СПТУ по индустриално строителство и тежкият труд остава само спомен за загрубелите длани на учители и ученици. Оттук-нататък всеки изминал ден училището укрепва и печели признанието на обществеността в града и региона.
Пълно интегриране на обучение с производствен труд и организиране на свободното време на учениците-училищен духов оркестър, художествени състави, спортни отбори и много призови награди.
1991-92 година се открива специалност “Строителство и архитектура” с 4-годишен срок на обучение.
1996-97 година-ново начало с нова специалност “Строителство и архитектура с интензивно изучаване на немски език” с 5-годишен срок на обучение.
21.04.1998 година започва ново летоброене- на Техникум по строителство.
Учебната 2000-2001 година започва с нова специалност “Водно строителство” с 5-годишен срок на обучение, изучавана в училището за първи път.
През май 2003 година със заповед на Министъра на образованието и науката училището променя статута си и става Професионална гимназия по строителство и архитектура.
През учебната 2005-2006 година е открита специалността “Сухо строителство” с 4-годишен срок на обучение.
2007-2008 година започва с поредната нова специалност “Дограма и стъклопоставяне”.
Учебната 2008-2009 година започва с поредната нова професия за училището “Геодезист”, специалност “Геодезия”
През 2009 година ПГСА-гр. Пазарджик чества своята 50-годишнина. На 29.04. се състоя тържествен концерт, в който се включиха активно учениците на гимназията, регионални състави, певци и инструменталисти. Във връзка с юбилея бяха издадени CD и училищен алманах. В тях са публикувани творби на възпитаниците на ПГСА, материали на учители, поздравителни адреси. Изданията са изпратени в Националния музей на образованието-Габрово и РИМ-Пазарджик.
В училището се провеждат редица състезания и конкурси, част от които са традиция за учениците: природоматематеческо – “Сблъсък за една минута” и по професионална подготовка – “Да измерим Земята” и “Най-добър млад строител”.
Стратегията за развитието на ПГСА е свързана с адаптиране на съществуващите образователни програми по отношение на динамично променящите се строителни технологии, покриването на европейските и световните стандарти за развитие и модернизиране на професионалното образование и повишаване на квалификацията на специалистите по професионално образование в строителството. ПГСА-Пазарджик има опит в реализирането на проекти по национални и международни програми, в т.ч.: BG051PO001 – 3.3.03 „Училищни и студентски практики” по ОП „Развитие на човешките ресурси”; Квалификационно обучение на безработни лица към МТСП, ДБТ – Пазарджик и др. ; проект 2010-1-BG-LEO001-03359 по програма “Учене през целия живот”, секторна програма “Леонардо да Винчи”, категория на дейността “Мобилност” –“Европейска строителна практика чрез компютърните технологии”
Стратегическа цел: Училището да се превърне в учаща се организация, където администраторите са партньори, които премахват причините по пътя на успеха на учениците, където учениците постоянно подобряват и разширяват своите знания, умения, интереси, способности, развиват характера си, “ да стават все по-добри и по- добри всеки ден и да помагат на другите да правят същото”, където учителят постоянно учи: начините за диалог с ученика, начините на взаимодействие с колеги и родители за улесняване развитието на ученика, защото доброто е във всяко живо същество и всички ние, които работим с живата материя сме длъжни да забелязваме всяко негово проявление и да го насочваме в правилната посока.

Ключови думи:
строителство и архитектура,гимназия
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ
Тази страница е
посетена 6056 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории