ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Наука, образование Профилирани гимназии НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ - Пловдив
НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ - Пловдив
НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ - Пловдив
ПРОДУКТИ И УСЛУГИ
дейност: Наука, образование / Профилирани гимназии
населено място: град Пловдив / Център
Адрес: бул. "Руски" №50 ,
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПАРТНЬОРИ КАРТА

НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ - ПРОФИЛИРАНА ГИМНАЗИЯ В ПЛОВДИВ

НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ предлага на учениците следните профилирани учебни планове: банково дело с немски език, митническа и данъчна администрация с английски език, оперативно счетоводство с английски език, индустрия с руски език, търговия с английски език, икономика и мениджмънт с немски език, бизнес администрация с английски език и икономическа информатика с английски език. Училището се намира в центъра на град Пловдив.

НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ в гр. Пловдив е основана през 1910 г. по инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара. Голяма е заслугата на деловия елит на града начело с г-н Стефан Обрейков, за да може благородната инициатива да се превърне в реалност.

Първият учебен ден е на 15.ІХ.1910 г. когато в гимназията има 58 ученици, а за директор е привлечен Евтим Дабев. Той се ползва с безспорен авторитет като учител с голяма практика в Свищовската търговска гимназия.

НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна, Бургас. В началото тя се издържа от бюджета на Пловдивската търговско - индустриална камара, а по-късно е включена на издръжка от бюджета на Министерството на народното просвещение.

Както е записано в решението на камарата, училището трябва да отговори на нарастналите потребности от NTG Plovdiv.JPGобразовани, честни и делови специалисти в областта на деловодителската и счетоводната работа. Тази потребност е пряк резултат от ускореното стопанско развитие на България в началото на ХХ век.

След откриването на НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ една от първите задачи на директора Евтим Дабев е да изготви правилник и програми на училището. За образец се използуват вече действуващите правилници и програми.

По-късно, през учебната 1922/1923 г. Министерството на просвещението унифицира правилниците и програмите на всички търговски училища. Тази тенденция се запазва с приемане на специален Закон за търговските училища от 1924 г.

Въпреки всички тези факти се разработват отделни правилници за длъжностите на дежурните учители и ученици, за квартирите на учениците и училищния лекар. Тези правила целят да се създаде у ученика навик към ред, редовност, които ще са му необходими в бъдещото му поприще. Дават се съвети - предписания за квартирите на учениците, които не са от Пловдив - хигиеничност, добропочтеност на квартиродателите и пр. С отделен правилник още в началото е създаден фонд за подпомагане на бедни ученици.

След 1944 г. се правят промени в духа на социалистическата революционност - премахва се молитвата, въвеждат се нови задължения на ученици, учители, директори, свързани с изискванията на тоталитарния режим - честване на партийни празници съвместно с партийния комитет, участие в бригади и други мероприятия с идеологически мотив. Учителите трябва да работят целенасочено за изграждане на марксистко - ленински мироглед у учениците. Униформите, въведени още от Евтим Дабев, се превръщат в бреме за учениците. Прави се задължителна утринна ведрина, младежите трябва да се подстригват еднакво късо, на всяко 1-во и 15-то число на месеца, да се явяват с лъснати обувки в училище, да не носят връхните си дрехи в сградата. За девойките - косите да се сплитат по определен начин, по съветски образец, без допълнителни украшения от типа на панделки, разноцветни ластичета и други.

След 1989 г. редица пунктове от правилниците отпадат и настъпва известна либерализация. Все пак строгостта на старите правилници, традиционността в уредбата на училищния живот е запазила добрата репутация на гимназията.

Ключови думи:
НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ, гимназии Пловдив, NACIOLNA TURGOVSKA GIMNAZIA PLOVDIV, профилирани учебни планове Пловдив, банково дело Пловдив, митническа и данъчна администрация Пловдив, изучаване оперативно счетоводство Пловдив, изучаване икономика и мениджмънт Пловдив, изучаване бизнес администрация Пловдив, икономическа информатика Пловдив, английски език Пловдив, немски език Пловдив, руски език Пловдив
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ

Тази страница е
посетена 8230 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории