Институт по животновъдни науки Костинброд
Институт по животновъдни науки се занимава със стопанска и научна дейност. Институтът е създаден в град Костинброд през 1950 година, и за негова база се определят фермите на тогавашния Районен кооперативен съюз и на Централната опитна станция по птицевъдство. През следващата година на Института са предоставени земите на бившия Конезавод - Божурище, а по-късно - филиалите в Златуша, Петрохан и базата в град Лозница, Разградско.
Началото на научната дейност в Института е поставена от 8 научни сътрудника. Пръв директор и основател на Института по животновъдство в град Костинброд е Доктор Яким Шаличев, който изпълнява тази длъжност през периода до 1977 година. Под неговото ръководство през се създават първите научни отдели: по говедовъдство, овцевъдство, свиневъдство, птицевъдство, хранене на селскостопанските животни, фуражно производство, икономика и организация на животновъдството, млекарство и бубарство.
Стопанска дейност от Институт по животновъдни науки Костинброд
В Институт по животновъдни науки в град Костинброд се извършва стопанска дейност като: говевъдство, овцевъдство, птицевъдство, зайцевъдство, коневъдство и свиневъдство.
Говевъдство - В института се отглеждат се крави за месодайно направление от порода Лимузин. За продажба основно се предлагат целогодишно мъжки телета, разделени на три категории: от 6 до 12 месеца, от 12 до 18 месеца и над 18 месеца.
Овцевъдство - отглеждат се овце млечно направление от Синтетична популация българска млечна (СБПМ), месодайно направление от порода Ил Де Франс и аборигенни - от Каракачанска порода. За продажба се предлагат агнета за разплод и угояване, изключени от разплод овце-майки и кочове.
Свиневъдство - Отглеждат се свине от френския хибрид Юна и се продават малки прасета и свине-майки, изключени от разплод.
Институт по животновъдни науки-Костинброд предлага за продажба целогодишно коне от породата Тракенен
Научна дейност от Инстиут по животновъдни науки Костинброд
Инстиут по животновъдни науки Костинброд извършва научна дейност свързана с: разработка на стратегии за поддържане на генетичните ресурси в животновъдната практика и за съхранение на местните породи преживни животни. Извършва се качествена характеристика на фуражите. В Института се извършва също:
- Проучване на възможностите за ползване на натурални хранителни добавки с цел укрепване на имунната система
- Изследване влиянието на някои екологични фактори върху реакцията на организма на местни и внесени животни във връзка с адаптирането им
- Изследвания за подобряване и усъвършенстване на селекционните методи за подобряване на продуктивните признаци - мляко и месо при различни породи говеда Изследване на различни аспекти на репродукцията на овце
- Прилагане на схеми за индуциране на синхронен еструс и програмиране на осеменяванията
- Репродукция
|