ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Наука, образование Профилирани гимназии ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ НИ
ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ ШУМЕН
ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ ШУМЕН
>> ГПЧЕ Никола Вапцаров
>> Учебни кабинети
>> Кабинети
>> Паралелки
>> Управляващ орган
дейност: Наука, образование / Профилирани гимназии
населено място: град Шумен / Добруджански
Адрес: бул."Мадара" №36
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПАРТНЬОРИ КАРТА

ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ ШУМЕН - ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ в ШУМЕН

ГПЧЕ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ е гимназия, в която учениците засилено изучават езиците - английски, немски, френски и руски език. Училището се намира в град Шумен.

ГПЧЕ „НИКОЛА Й . ВАПЦАРОВ” е пряк продължител на традициите на Шуменското класно мъжко училище, Педагогическото мъжко училище, Шуменската държавна мъжка гимназия „Васил Друмев”, Втора политехническа гимназия „Никола Вапцаров”, ЕСПУ и СОУ „Никола Вапцаров”. Особено събитие в културно - просветния живот на Шумен било издигането на класното училище през 1849г. Шуменци успяват да привлекат за учители високо образовани, интелигентни хора, готови да жертват всичко за народа си. Такива са Сава Доброплодни, Илия Р.Блъсков, Тодор Икономов, Панайот Волов и др.

От есента на 1873г. за директор на  Шуменското класно училище е назначен Панайот Волов. Той става любимец не само на учениците си, но и на будната извънучилищна младеж. Гордост за училището е дейността на Стоян Заимов, един от апостолите на Априлското въстание, който става директор на Мъжкото училище в Шумен за 3 години. Той привлича в Шумен Димитър и Вела Благоеви. Съгласно закона за изменение и допълнение на няколко членове от закона за народното просвещение от 1912 г. Шуменското мъжко педагогическо училище се превръща в Мъжка гимназия. От края на 20 - те години гимназията взема за свой патрон Васил Друмев. Много са поетите и писателите, преминали през школата на Шуменското мъжко училище и Шуменското педагогическо училище. Стилиян Чилингиров е писател-реалист, който посвещава перото си на шуменската действителност през Националното възраждане и първите деситилетия след Освобождението. Гимназията дава начален старт  в живота и на почти цяло поколение от художници и скулптори от Чанко Петров и Велислав Чалъков до Николай Шмиргела,Владимир Вичев,Антон Коларов.

От учебната 1949 -1950 г. сградата на мъжката гимназия е от отстъпена на Строителната техническа гимназия и на новооткритата търговско и мeханоелектротехническа гимназия . Първа мъжка гимназия се преименува във второ единно мъжко училище “В. Друмев ” и се помещава в сградата на сегашната МГ “Л. Димитрова” . През 1951 г. училището приема нов патрон – Никола Й. Вапцаров. През 1953 г. по покана на ученическия и учителския колектив в града идва Елена Вапцарова За училището това е празник. От 1954 г. училището става второ единно средно смесено училище “Н. Й. Вапцаров ” . Започва съвместното обучение на момичета и момчета . На 07.12. по традиция се чества рожденния ден на патрона. Изключително богатата културна извънкласна дейност на училището налага да се помисли сериозно за специална зала . През 1958 г. започва строежа на Актова зала и работилници , като основният камък е положен на 04.12.1958 г.

В учебната 1959 - 1960 г. училището се разделя . Средна степен се отделя в новопостроената в съседство сграда под името ІV - то ОУ “ Н. Й. Вапцаров”. Оформя се втора политическа гимназия. 1989/1990 учебна година е изключително важна не само със 140 годишния юбилей, но и с приема на първите езикови паралелки. Във връзка с годишнината на училището са проведени тържествен съвет, заря - проверка, концерт в ДКТ “В.Друмев”, издаден е вестник “Вапцаровски антени” и брошурата ”ЕСПУ “Н. Вапцаров”- училище с богати традиции”. Училището е преименувано в СОУ с преподаване на чужди езици “Н. Вапцаров”. В училището идват семейство Уилямс от САЩ, което допринесе значително за усвояване на езика от английските паралелки. С министерска заповед от 08. IX. 1992 г.- РД 14 - 59 училището получи официално своя статут на Гимназия с преподаване на чужди езици. От учебната 1996/97 година гимназията има нов директор - Георги Георгиев, дотогава преподавател по история. Извършени са сериозни организационни промени в цялостната работа на училището и ремонт на основния корпус на сградата.

В Гимназия с преподаване на чужди езици Никола Йонков Вапцаров Шумен се обучават 730 ученици от 56 преподаватели. Гимназия с преподаване на чужди езици Никола Вапцаров разполага със следните клубове: клуб ООН, клуб Дебати, клуб Журналистика, клуб Европейски уроци, клуб Театрално изкуство, СИП Информатика и ИТ. ГПЧЕ Никола Вапцаров разполага и с училищни кабинети, здравен кабинет, фитнес зала, актова зала, библиотека, музей. Учебен план на ГПЧЕ включва: Чуждоезиков профил – английски език с 2 чужд немски език, английски език с 2 чужд френски, английски език с 2 чужд руски език, немски език с 2 чужд английски език, френски език с 2 чужд английски език. Директор на гимназията е Георги Георгиев. Със сертификат Европейски езиков знак бе отличена Гимназия с преподаване на чужди езици Н. Вапцаров на валоризациоонната конференция на Центъра за развитие на човешките ресурси, провела се на 18 декември 2009г. в София. Европейският езиков знак е инициатива на Европейския cъюз за популяризиране на чуждоезиковото обучение. Той е въведен от Европейската комисия, Главна дирекция Образование и култура и се присъжда на успешни и ефективни практики и проекти в областта на преподаването и изучаването на чужди езици. От номинираните за 2009 година български кандидатури с най - висок резултат е проектът Равенство в различието с координатор Паулина Десева. Гимназията е асоциирана към ЮНЕСКО.

Ключови думи:
ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ ШУМЕН, GIMNAZIQ S PREPODAVANE NA CHUZHDI EZICI NIKOLA YONKOV VAPCAROV SHUMEN, еизкова гимназия Шумен, изучаване английски език Шумен, изучаване немски език Шумен, изучаване френски език Шумен, изучаване руски език Шумен
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯ
Тази страница е
посетена 17663 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории