ЗА НАС | ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG | РЕКЛАМА | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
НАЧАЛО ТЪРСЕНЕ ВХОД ЗА ФИРМИ
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ
Начало Начало
Наука, образование Средно общообразователно училище 95 СОУ ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ
95 СОУ ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ
95 СОУ ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ
ДЕЙНОСТИ
>> Рекламна кампания
>> ПРИЕМ
>> Патрон
>> Ръководство
>> Към сайтове на ученици
>> Ученически фирми
>> Проекти
>> Извънкласни дейности
дейност: Наука, образование / Средно общообразователно училище
населено място: град София / Подуяне
Адрес: ул. "Ангел войвода" №66
Телефони: Няма актуален телефонен номер.
E-mail: изпрати запитване
ИНФОРМАЦИЯ ОФИСИ ПАРТНЬОРИ КАРТА

95 СОУ ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ - Средно общообразователно училище в Подуяне, София

95 СОУ Проф. Иван Шишманов град София организира обучение в паралелка Математика, Информационни технологии, Чуждоезикова с английски език, профил технологичен - Туризъм. Прием в първи, пети, осми и девети клас.

Училището е  открито през 1972 г. като средно търговско политехническо училище. В същата сграда се помещава и 95 училище, което  от учебната 1973/1974 г. се преобразува в училище с преподаване на руски език.  Първата директорка - Вера Куцарова и по-голямата част от учителите са граждани на  републики от бившия Съветски съюз.

      И до днес в района 95 СОУ е известно като “руското училище”, т.к.болшинството на жителите от микрорайона са възпитаници на училището, а  до 1981 г. ограмотяването на учениците е започвало първо на руски, а след това на български език и по-голямата част от предметите са се преподавали на руски език. През този период завършват няколко випуска, които получават отлична езикова подготовка. На петата и шеста международна олимпиада по руски език възпитаници на училището донасят златните медали за България. Някои  от най-добрите ученици днес са част от учителския колектив - Мадлена Иванова, Мария Сидерова, Мая Танева, Антоанета Христова, Галина Хуриетчиева.

      През 1986 г. училището приема името на руския поет Владимир Маяковски. По този случай студенти от Художествената академия рисуват пано-портрет в централното фоайе на училището. След демократичните промени през 1989 г. тази творба е заличена, но все още може да се открие под белия латекс.
      През периода 1990/1991 г. се променя статута на училището и то става СОУ с изучаване на чужди езици.
      Учебната 1992/1993 г.посрещаме с ново име –  на проф. Иван Шишманов, чийто портрет е нарисуван в централното фоайе през 1994 г. от учителя по изобразително изкуство Иван Димитров. От тогава в начална образователна степен започва изучаването на чужд език по избор - руски, английски и немски. 

      В горен курс се приемат първите паралелки с конкурсен изпит - профил "Чждоезиков" - английски руски и италиански. В София и Варна се отриват  2 паралелки с интензивно изучаване на италиански език - софийската е в 95 СОУ. Като национален експеримент в училището се разкрива и една паралелка с професионална подготовка  - "Среден европейски мениджър" под ръководството на проф. Митрополитски.

      През 1998 г. Педагогическият съвет решава празникът на училището да се чества на 11.V. – денят на светите братя Кирил и Методий. На 11 май 1999 г. в салона на Музикалния театър “Стефан Македонски” нашето училище прие своите бивши и настоящи учители, ученици и гости по случай 25-та годишнина на училището.

      През своето кратко, но вече над 30 годишно съществуване училището се утвърждава като най-голямото и търсено  в община Подуяне.  Тук са завършили вече няколко хиляди ученици, чиито деца днес учат в нашето училище. Повече от 10 години ние сме базово училище на СУ “Св. Климент Охридски”   - преди по руски език, география, философия, сега  по история и химия.

Обучението на ученици се извършва в паралелки със следните профили:

  • Математика и информационни технологии;
  • Туризъм;
  • Английски език.

      Всяка година повече от 80%  от седмокласниците и зрелостниците ни продължават образованието си в елитни гимназии и университети. Това ни вдъхва оптимизъм и усещането, че продължаваме едно дело започнато с възрожденски дух, че следваме завещаните традиции и идеали и носим с чест името на своя патрон професор Иван Шишманов.

Ключови думи:
95 СОУ ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ, 95 SOU PROF IVAN SHISHMANOV, паралелка математика София, паралелка информационни технологии София, паралелка английски език София, паралелка профил Предприемачество бизнес София, паралелка профил технологичен - туризъм София, паралелка чуждоезикова София
 
КОНТАКТ
ГАЛЕРИЯТази страница е
посетена 12596 пъти.
ЗА INFO-CALL.BG ВРЪЗКА С INFO-CALL.BG РЕКЛАМА УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
Погребални услуги
Счетоводни услуги
Нотариални услуги
Медицински център
Лекари
Автоморги
Автосервизи
Ключарски услуги
рециклиране и оползотворяване
Аптеки
Пътна помощ
Шофьорски курсове
Земеделски кооперации
Училища
Детски градини
Общини
Селскостопанска техника
Зоомагазини
Ветеринарни клиники
Дърва за огрев
Международен транспорт
Стоматолог
Болници
Машини
Електро услуги
ВиК услуги
Противопожарни инсталации
Медицински лаборатории